Hodnocení sezóny 2015 – první část

Po konci mimořádně úspěšné sezóny 2014 to vypadalo, že sezóna 2015 poběží v zajetých kolejích. V květnu maratón, v srpnu Hostýnská osma, mezitím nějaké kratší běžecké závody, případně triatlonový pouťák. Pro zajímavost si v knihovně půjčuji Friela, pečlivě ho studuji a dospívám k názoru, že s tímhle odmítám mít cokoli společného a zůstanu u běhu.

Tento plán se sesypal v den mých 45. narozenin, kdy dostávám od manželky, inu toho Friela (kterého u mě viděla na nočním stolku), a od Filípka obrázek táty na kole a od obou povolení pořídit si kolo a dát se na triatlon. V tuto chvíli nejde vysvětlovat, že jsem to přece tak nemyslel, navíc příležitost dělá zloděje (a triatlonistu), tak studuji triatlonové termínovky a formuluji plán číslo dvě. Co nejdřív se začnu učit plavat, a pokud bude šance, že do června zvládnu 2 km na otevřené vodě, tak se přihlásím na Czechmana. Mezitím budu shánět silniční kolo, pražský maraton, na který už jsem přihlášený pojmu toliko trénikově.

S chutí do toho, kolegyně mi dohazuje trenérku na plavání a od půlky listopadu se na stará kolena učím plavat. Sonduji co a jak s kolem, ale to je v zimě vždycky problém, tak tady netlačím na pilu. V prosinci přichází další rána mému plánu, Czechman je vyprodaný. Znovu přeplánovat sezónu – ruším tedy plány na něco delšího, maximálně to bude Olympijský TT (1,5 – 40 – 10), tím pádem na PIM můžu pořádně natrénovat běh, kolo nebudu hrotit ani nákup ani trénink, o to víc budu plavat. Stručně a jednoduše plán číslo tři na první část sezóny do Pražského maratonu – obětuji běžeckou sezónu tomu, abych se naučil plavat (naučil plavat je definováno jako odplavat kraulem předepsanou vzdálenost a být schopen sednout na kolo a pokračovat v triatlonu, to jen aby to nějaký plavec nechápal chybně). Jak to dopadlo? Jako to říká Bolek Polívka o nevšímavém hezounovi – obětovat běžeckou sezónu by mi docela šlo, naučit se plavat má ještě rezervy.

Ale pojďme postupně – v listopadu jsem jenom plaval, v prosinci byl plán začít s během jako každý rok a k tomu mít navíc plavání. Záhy se ukázalo, že to tak nepůjde. Plavání se zatím vůbec nesnáší s rychlostním běžeckým tréninkem, tak se rychlostní trénink ruší.

Cyklisticky se zatím uspokojuji nákupem základního TACXu, do kterého zatím upínam manželčina treka a dávám po mnoha letech spravit svého letitého horáka.

Běžecky začíná sezóna normálně jednou hůř, pak zase líp, někdy jsem si hodně hrábl a jindy to bylo tak nějak normálně. To vše prokládáno plaváním a občasným cyklotrenažérem.

Tím se dostáváme na začátek března, konkrétně čtvrtého. To mě trenérka nechává plavat test 800 metrů. Dokončuji ho za 17:45, ale díky přepálenému začátku jsou zajímavé i mezičasy – 400 m za 8:45, s čímž můžu na akvatlon a 200 m za 4:13. Ta dvoustovka znamená, že za pouhé tři a půl měsíce tréninku jsem se na stará kolena dostal na čas, který jsem v životě nezaplaval (mám dobrou paměť na čísla a pamatuji si 4:25 ze vstupních testů na matfyz). Pro srovnání – u běhu jsem k vyrovnání výkonu potřeboval rok a půl (jakkoli jsem si vědom srovnávání nestejných malvic).

A je tu aquatlon, závod dvou rozdílných částí, který mě plavecky vrací na zem (nebo je to do vody?), ale běžecky mě katapultuje hodněvysoko. V pětku pod dvacet jsem už nedoufal. Z laufu absolvuji Josefský běh a Velkou Moravu a přihlašuji se na Hostýnskou osmu.

Vrcholem první části sezóny je pražský maraton (PIM). Natrénováno je míň než loni, ale zase by mělo být víc zkušeností, bude to stačit? Podrobná zpráva je tady, ale ve stručnosti lze říct že stačilo. Sladká tečka za maratonem a první polovinou sezóny je pořadí dle čipových časů publikované na behej.com (screenshot):
PIM-vysl
Na dotazy čtenářů odpovídám ano, je to TA Ludmila Formanová a kolikrát se člověku podaří na maratonu porazit o jednu sekundu mistryni světa? (obvyklý disclaimer o nestejných malvicích doplní p. t. čtenář sám). Tady končí první polovina sezóny 2015.

Budu ještě předělávat plán na sezónu? Naučím se plavat? Absolvuji vůbec nějaký triatlon? Koupí si Jan Tleskač kolo? Bude létající? To vše v dalším dílu hodnocení sezóny na tomto blogu. (A doufám, že dřív, než za pět měsíců.)

Příspěvek byl publikován v rubrice Sport se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

1 komentář u Hodnocení sezóny 2015 – první část

  1. 12 napsal:

    Clovece Ondro.. pribehnout spolecne (co spolecne o vterinu drive) s Ludmilou Formanovou.. To musi byt motivace do dalsich dnu jako blazen..
    Gratulace! 12:)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>